Sambal Cili Padi Mak Yana! (The best ever sambal in de world)

Assalamualaikum everyone~


Semalam balik keje, xtau dah nak masak ape. Dua tiga menjak ni cuaca pon mendung n hujan je bila petang, menyebabkan derjah kemalasan aku dah bertambah. Balik keje je dok nampak tilam bantal je ha~

Dilema bini2 bekerja ni bila balik gumah adelah ape nak masak?! Balik rumah, dok temenung bukak peti ais, lauk pon dah xde. Nak masak telo, laki aku xsuke lauk telo! Taste gajah sangat! 

Td kat opis whatsapp tanya nak masak ape?! Dia boleh jawab nak makan ketam masak lemak cili api! Ko hengat aku ni dalam kete ade jala ke b? Balik keje terus tebau jala tangkap ketam?! Ahahahaha~ Ni lah laki aku, kalau aku tanya nak masak ape?! Ayam nak masak ape b? Masak lemak. Tanya ikan nak masak ape b? Masak lemak.. Adoiii aiiiiii. Laki aku mmg die hard fan masak lemak aa.


Ini Machamm punya ketam mau kaa abg? Aummm~

Ok g balik depan peti sejuk, korek2 dalam tu tgk ada petai, ikan bilis, cili api~ tetibaaa!! TINGGGG!! sel2 otak terus berhubung! Ahahahahahah~ Pantas lew sengseng lengan menumbuk cili padi buat sambal~ Jumlah cili tu bergantung kepada kepedasan. Aku ni suke pedas, tapi laki kan org korea, dia xleh makan pedas nnti sel2 rongga halkum dia pecah! Ahahaha.. Tp kalau time merajok dgn laki, mmg aku letakkan cili semangkok. Nak cili dia xdpt kan. 


Haa sampai kua pi ko dia nyer pedepoww~ Ahahahahaa

Sambal ni benaunye bukan resepi dr haku pon, ni dari Mak Yana. Mak kawan haku. Ko kenal tak Mak Yana?! xkenal?! hopkoslah ko xkenal sebab Mak Yana pon xkenal ko~ Ko hengat ko retis org nak kenal?! Ahahahahaha.

Dan buat bini2 bekerjaya lagi berkaliber mcm aku nieyh, lauk ni mmg pedepow ko makan dgn nasik panas... goreng telo dadar or ikan goreng ke, 3pinggan pon xsedau... jom cekidauttt resepi dia

Sambal Cili Api Mak Yana

Bahan-bahan:

1biji bawang besar
3ulas bawang putih
1biji tomato
Sedikit belacan (Aku xletak sebab xsuke belacan)
1genggam cili padi (aku letak 3, 4 batang je sebab laki ak xmakan pedas)
1genggam ikan bilis (basuh dan goreng garing)
Petai (belah 2)
Sedikit air asam jawa
Garam

Cara Buat:

1. Tumbuk bawang besar, bawang putih, cili padi sampai lumat
2. Masukkan tomato yg dah potong2, tumbuk lagi sampai lumat
3. Panaskan minyak masak n tumis dalam kuali sampai agak garing
4. Masukkan air asam dan petai. biar mendidih dan agak pekat. 
5. Masukkan Ikan bilis yg telah digoreng
6. Tutup api dah boleh makan


Ni lauk cara masak dah paling senang. Kalau xde lesung kat uma kau, Guna Blender pon boleh. Kalau blender pon xde. Elok ko lempangkan muke sendiri. Bini hape kat uma blender pon xde... Ahahahahaha.. Dah g masak! Jangan malas, laki nak makan~

Comments